פורים- "עדלאידע" או שמא "שלא נדע"?!

חג ההפתעות והמסכות

חג פורים מתקרב, וכמו כולם, הילדים מתחילים להתרגש ולחשוב על רעיונות לתחפושות, כמובן שלעיתים יש להם כל כך הרבה רעיונות שקצת קשה להם להגיע להחלטה למה להתחפש. אצלנו, חג פורים הוא תמיד משהו מיוחד ושונה. אני משתדלת להכין להם את התחפושות בעצמי ולא לקנות תחפושת מוכנה.

קבלו מספר דוגמאות משנים קודמות:

משלוחי מנות

כילדים ההתרגשות הגדולה היא מהכנת משלוחי מנות לבית הספר – ואין ספק שגם מקבלת משלוחי המנות.

-אני זוכרת שלפני שנתיים, עטר הביא מבית הספר משלוח מנות מושקע ומעוצב… אבל מה מצאנו בתוכו? במבה! כמובן שבמבה לא עברה אצלנו את מפתן הבית.

-כשבארי היה בגן הגננת החליטה שהילדים יכינו יחד את משלוחי המנות. היא רכשה 10 חטיפים וממתקים שהתאימו גם לאלרגיות של בארי וגם לצליאק של  אחת הילדות. הילדים לא ידעו שהיא מתכננת להביא להם משלוח מלא כל טוב.

באחד הימים לפני החג, היא תלתה על הקיר פלקט גדול עם טבלה של כל שמות הילדים ולצידה את 10 החטיפים והממתקים שרכשה.

היא ביקשה מהילדים שכל אחד יסמן 5 פריטים שהוא הכי אוהב וישמח לקבל במשלוח המנות שלו. היא הסבירה להם על בחירות דמוקרטיות ואמרה שהפריטים שיבחרו ברוב קולות הם אלו שיהיו במשלוחים בגן.

מה שהילדים לא ידעו, שזה שהגננת המקסימה החליטה להפתיע אותם ולתת לכל אחד מהם את כל  10 הממתקים. ולמה בעצם? כי אפשר! יש הרבה שפע וחלופות ראויות, רק צריך לחפש ולרצות.

בשנה אחרת הגננת הנחתה שכל ילד יביא משלוח לחבר. משלוחי המנות הוכנו בהתאם למוצרים שהוגדרו מראש. היה מגוון לבחירה שכולו התאים לאלרגיות בגן.

-אגב, כבר כמה שנים שבארי וחבר טוב שלו עושים החלפת משלוחי מנות ביניהם, ללא קשר למה שקורה בגן או בכתה. וכך הם יכולים להתאים אחד לשני בדיוק את מה שמותר ואוהבים וגם לצרף משחק קטן וברכה אישית. אני זוכרת שכילדה הכי אהבתי לקשט את המשלוח, להכין איזו אריזה בצורת ליצן או משהו מיוחד אחר.

-ההסברה היא מעל הכל ולא פעם כאמא לאלרגי אני צריכה להתעקש מול הורים אחרים שלא יחריגו. יש היום בשוק מארזים של עמותות שמתאימים גם לאלרגיות ולצליאק. אין סיבה להחריג ילד רק בגלל ממתק.

חג פורים הוא חג שמח, המסורת של נתינה של משלוחי מנות היא מסורת מהממת. אל תשכחו שמעל הכל יש את ערך הנתינה. גם אם הילד שלכם (הלא אלרגי) "יאלץ" להתפשר על טיב הממתקים שלו פעם בשנה.

האוכל שמתחפש כל השנה

אפשר לומר שאנחנו חוגגים ומתחפשים כל השנה כי במטבח שלי האוכל מתחפש לא רק בפורים אלא לאורך כל השנה. אני אוהבת להגיש לילדים את המזון כשהוא מתחפש לדברים שונים – לקשת צבעונית, לכוכבים, ואפילו לפינוקיו – הכל לפי מצב הרוח שלי. גם בספרי "ילד שמש", האלרגנים השונים מתחבאים ומתחפשים, לעיתים הם נראים כחלק אינטגרלי מאיורי הספר הנפלאים של חוליה פיליפונה ארז. מוזמנים להציץ בספר ולחפש אותם.

אבל לצד המשחקיות שב"חפש את האלרגן" בספר. יש גם מציאות מאתגרת וזו רק הדמייה שממחישה את העובדה שהאלרגן יכול להימצא בכל מקום. כשאנחנו מחזיקים מוצר מזון ביד, תמיד "נחפש" את האלרגן ברשימת הרכיבים. אם לא נמצא אותו אז נוכל לתת לילד האלרגי לאכול ממנו.

פעמים רבות האלרגן לא יופיע בשמו המוכר ואז זה אף יקשה עלינו יותר. חלב לדוגמא "יתחפש" לא פעם ל- קזאין (Casein) , Milk Fiber Protein, מי גבינה (Whey) ,  ניזין  (E234) ועוד.

בפורים של שנה שעברה המחשתי את העניין שהאלרגנים מתחבאים בכל מיני מקומות ע"י תמונות שיצרתי בהן משולבות דמויות מהספר שלי לצד אלרגנים.

האם תצליחו למצוא אותם?

אוזני המן – המסורת והחדשנות

אי אפשר לדבר על פורים בלי להזכיר את אחד מסמלי החג – אוזני המן!

כיום ניתן למצוא אוזני המן עם מגוון מילויים נהדרים כמו פרג, אגוזים, שוקולד, טופי קרמל, ריבת חלב ואפילו קרם פיסטוק.

לצערי ברור שאין לנו אפשרות לקנות אוזני המן חפים מהאלרגנים השונים. על כן, אצלנו בבית, אנחנו מכינים אוזני המן יחד במטבח. הכנת אוזני המן היא חוויה משפחתית שמוסיפה להתרגשות ולאווירת החג.

אני אישית אוהבת את מילוי הפרג שמזכיר לי את הילדות. אבל העובדה שאחנו מכינים אוזני המן בבית מאפשרת לנו להשתולל ולהתפרע בטעמים מקוריים.

אני בדרך כלל משתמשת בכל מתכון של בצק פריך של עוגיות ונותנת לילדים להכין יחד איתי.

היתרון בהכנה ביתית של אוזני המן היא -פעילות כייפית משותפת עם הילדים, הכנת טעמים מיוחדים, חיזוק מוטוריקה עדינה, קישוט צבעוני ומיוחד. וזה בלי להזכיר את הטעים!

מעניין מה נחדש השנה? סוכריות בתוך הבצק, מלית בטעם חדש, בצק צבעוני…

שיהיה לכם פורים שמח ומלא בהפתעות, תחפושות וכמובן – טעמים מיוחדים!

שתפו אותי:

הקראת הספר